Chelsea Monday Me voitetaan tää peli

Itseaiheutettu naispappeuden alennustila

Kun vuonna 1517 evijärveläinen pientilallinen ja mentalisti Martti Lutteri naulasi 95 kuuluisaa teesiään myös kirkkorakennuksen tehtävää toimittaneen All Saints rubgyjoukkueen kerhotilan oveen Saksan Wittenbergissä (urbaani legenda), tuli hän alustaneeksi uuden kristillisen kirkkokunnan synnyn, luterilaisuuden. Luterilaisuudesta tuli, ja on sitä edelleen, edistyksellisin uskonto maailmassa.

Viimeisin merkittävä luterilaisuuden edistyksellisyyttä tukeva tapahtuma Suomessa oli naispappeuden salliminen vuonna 1986. Paradoksaalisti Lutteri itse vastusti naispappeutta, joten siinä mielessä luterilaisuus on kehittynyt perustajansa yläpuolelle hämmästyttävän lyhyessä ajassa (huomioitavaa on, että tämä vuosi on 500-vuotisjuhlavuosi, luulisi ev.lut. kirkon sitä jotenkin juhlistavan?).

Naispappeuden sallimisprosessi synnytti muistini mukaan jonkin tasoista kiivailua ja toraa kirkon sisällä (tässä ja jatkossa termilla "kirkko" viittaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon).

Tiedotusvälineiden kautta saadun tiedon mukaan muutamat edustajat Suomen naispapistosta ovat näinä päivinä pyrkineet jatkamaan kirkon edistyksellisyysprosessia tuomalla alttarille uusia hengellisyyden elementtejä.

Nimeltä tässä sallittaneen mainittavan myös runoilijana tunnetun Piispa Irja Askolan ja Seurakuntapappi Marjaana Toiviaisen.

Tiedotusvälineiden mukaan Piispa Irja Askola on vienyt kirkkoa päihteiden suhteen sallivampaan suuntaan, opastaen laumaansa omalla esimerkillään. Kuten olen aikaisemminkin kommentoinut, julkisen viran haltijana Piispa on omalla, virka-aikana tapahtuneella, pullotetun Kristuksen veren runsaan nauttimisen sakramentilla vapauttanut julkisten virkojen haltijat painostavalta virantoimituksen suorituksen päihteettömyysvaatimukselta. Enää ei kenenkään tarvitse pelätä viraltapanoa tai muuta seuraamusta virka-aikaisen päihtymystilan vuoksi, koska Piispankaan kohdallakaan sellaista ei ole tapahtunut. Byrokratian karsintaa tämäkin.

Lehtitietoihin nojautuen voidaan tulkita, että Seurakuntapappi Toiviainen on pyrkinyt toimillaan edistämään kirkon ja valion eroa omiksi entiteeteiksi. Viranhaltijan toimittama julkinen viranomaistyön haittaaminen voidaan katsoa olevan esimerkki kirkon uusista itsensäylentämistavoitteista. Se, että valtiovalta jättää vastaamatta haitantekoon rankaisutoimenpiteillä, kertoo siitä, että kirkko on ainakin osittain saavuttanut näitä oletettuja tavoitteita. Myös tässä tapauksessa muut julkisen viran haltijat kiittävät. Toisen virkamiehen työn tahallinen haittaminen ei johda rankaisuseuraamuksiin.

Sotilasvala ei ole ainoa vannomisen kohde, joka on kritiikin kohteena Suomessa. Pappi Toiviainen on lähtenyt toimillaan julkisesti haastamaan pappisvalan, eli ns. pappislupauksen, erityisesti sen kohdan :"...tahdon pysyä Jumalan pyhässä sanassa ja siihen perustuvassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa. En julkisesti julista tai levitä enkä salaisesti edistä tai suosi sitä vastaan sotivia oppeja...".

Allekirjoittaneella ei ole naispappeuteen kantaa. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on julkituoda ihmettely ev.lut. kirkkoa ja sen tekemisiä kohtaan. Kirkon sisällä on edelleen vahva naispappeutta vastustava edustus. Miksi kirkko antaa heille ilmaiseksi argumentteja heidän näkemyksensä vahvistamiseksi? Palauttamalla harhaiset naispapit kadotuksen tieltä takaisin ruotuun, kirkko - ja erityisesti naispapit - saattavat pelastua Latvian tieltä, naispappeuden lakkautukselta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Tässä kommenttiosion "pakollinen" pre-impregnaatiokommentti.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tätä minäkin olen jo kauan ihmettellyt, ja nyt suorastaan pöyristynyt evlut. kirkon alennustilasta. Onnekseni en kuulu em. kirkkokuntaan! Jos olisin joskus siihen kastettu, olisin jo aikoja eronnut siitä mätäpesäkkeestä.
Jos pastori Toiviaisen, ja monen Vihreän ja RKP;n kansanedustajan, tavoin olisi käyttäytynyt joku PS edustaja, niin syyteitä olisi rapissut roppakaupalla! Mutta ei Toiviaiselle, ei kirkolle, eikä eliitti kansanedustajille tullut edes moitteita. Oi, oikeusvaltio Suomi! Mihin oletkaan menossa?

Toimituksen poiminnat